2023. január öko-hírek

Szerkesztette: Nász János

Természetkedvelők! Itt a legtutibb téli randihelyszín

A tatai Öreg-tó 1989 óta egyike annak a 29 hazai vizes élőhelynek, amelyek megfelelnek a Ramsari Egyezmény kritériumainak, Tata pedig az előkelő Ramsari Város címmel is büszkélkedhet. Októbertől vízimadarak tízezrei érkeznek a térségbe, amelyek közül sokan enyhe tél esetén akár végig itt is maradnak. November végén igen népszerű rendezvény keretében csodálhatjuk meg a vadludakat és más vízimadárfajokat, valamint izgalmas előadások révén bővíthetjük a természeti ismereteinket. Tovább a teljes cikkhez.

Újjáéledtek a Táti-szigetek vizes élőhelyei

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 480 millió forintos ráfordítással 195 hektáron helyreállította a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. Tovább a teljes cikkhez.

Kétmillió fát ültetett a Pilisi Parkerdő 2022-ben

Az idei erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során több mint 930 ezer csemetét ültetett a parkerdő, valamint  21 tonna makkot (tölgy és cser) – is elvetett. Emellett mintegy 2600 hektáron teljesítette a folyamatos erdőápolással kapcsolatos feladatokat – sorolták a közleményben. Tovább a teljes cikkhez.

A világ leggazdagabb tíz százaléka felel a kibocsátások feléért. Miért ne fizethetnének többet a klímavédelemért?

A környezetvédelemmel foglalkozók újra és újra megrökönyödnek azon, hogy milyen egyenlőtlen a különböző környezetterhelések, köztük az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának eloszlása a különböző jövedelmi szinteken. Lucas Chancel legújabb elemzése alapján a világ lakosságának legmagasabb jövedelmű egy százaléka okozza az ÜHG-emisszió közel 17 százalékát, míg a felső 10 százaléka majdnem a felét. Az észak-amerikai régió felső jövedelmi tizedébe tartozók átlagosan tizenkétszer, míg egy európai ötször annyi kibocsátásért felelős, mint a globális átlag. Tovább a teljes cikkhez.

Már nemcsak több zöld iroda, hanem zöld hotelek is lehetnek Budapesten

2022 november és decemberben is voltak épületek, amelyek ilyen különböző elismeréseket szereztek:  Nemzetközi minősítést kapott a Budapest ONE, BREEAM Excellence tanúsítványt kapott a Green Court Office és elindult Magyarországon is a fenntartható turizmus minősítés. Tovább a teljes cikkhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük