Öko-hírek július-augusztus

Szerkesztette: Nász János

Kiapadtak a víz alatti források a Balatonban

A Balaton fenekéről előtörő források régóta képezik már mende-mondák tárgyát. Most, hogy a tó vízszintje kimondottan alacsony, az Index cikke utána járt az igazságnak velük kapcsolatban. Tovább a teljes cikkhez.

A hőhullámok igen, de az aszályok például nem feltétlenül a klímaváltozás következményei

A klímaváltozás kutatása kiemelt jelentőségű terület, hiszen nagyon fontos, hogy pontosan lássuk mi az, ami az emberi tevékenység nyomán kialakult klímaválság hatása, és mi az, ami ellen igenis hatékonyan fel lehet lépni. Tovább a teljes cikkhez.

Ezek az időjárás-jelentések bizonyítják, hogy a klímaváltozás csak kitaláció?

Klímaszkeptikusok egy 2017-es és 2022-es német időjárás-jelentés összehasonlításával azt sugallják, hogy a klímaváltozás csak egy média által táplált hiszti. Tovább a teljes cikkhez.

A laptop sem bírja a kánikulát!

A forróság az emberi szervezetre is rendkívül megterhelő hatással van, akárcsak a számítógépeinkre, utóbbiak esetében mindenképpen vigyázzunk arra, hogy semmiképp ne melegedjenek túl. Tovább a teljes cikkhez.

Megkezdődött a tatai csillagvizsgáló bővítése

Előadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló épülete egy határon túli, magyar-szlovák együttműködéssel megvalósuló projekt eredményeként. Tovább a teljes cikkhez.

Környezetszennyező házhoz szállítás?

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének az utolsó kilométeres szállításra (last mile delivery) jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 ezer háztartás éves kibocsátásának felel meg. A futárcégek sokat tehetnének a tisztább levegőért a Levegő munkacsoport közleménye szerint. Tovább a teljes cikkhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük