Öko-hírek október

Szerkesztette: Nász János

Óriási lépést tett az EU a klímaváltozás lassítása felé

Újabb 24 ország aláírta az Egyesült Államok és az Európai Unió közös kezdeményezését a metánkibocsátás csökkentésére – írja a Reuters. Az aláíró országok azt ígérik meg, hogy a következő évtizedben a metánkibocsátásukat 30 százalékkal csökkentik. Klímaszakértők szerint ez jelenleg az egyik legjelentősebb lépés a párizsi klímaegyezmény teljesítése felé. Tovább a teljes cikkhez.

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Európában a madarak 13 százalékát fenyegeti a kihalás, további hat százalékuk mérsékelten fenyegetett. Tovább a teljes cikkhez.

Van értelme random módon fákat ültetni?

A városi környezet elképesztően szélsőséges a fák számára, nem véletlenül láthatunk gyakran senyvedő csemetéket, fasorokat magunk körül. Az erdő csak közösségként tölti be küldetését, a településeken viszont még egy-egy fa is közvetlen hasznot hajt, ám ehhez édeskevés, hogy ötletszerűen elültessünk bármilyen csemetét. Tovább a teljes cikkhez.

Szintetikus üzemanyaggal az elektromobilitás ellen – vagy inkább mellett?

Az elektromobilitás kényes helyzetbe hozza a nagy olajvállalatokat. Hiszen mostanra már el lehet mondani, hogy még akkor is jobb megoldás kibocsátási szempontból egy elektromos autó, ha a működéséhez az energiát fosszilis anyagok égetéséből nyerik ki. Tovább a teljes cikkhez.

2021-ben tovább nő a szén-dioxid-kibocsátás

Egy új jelentés alapján a világ 20 legnagyobb gazdaságának idén ismét emelkedik a szén-dioxid-kibocsátása – számol be a BBC. A publikáció két héttel a glasgow-i COP26 klímacsúcs kezdete előtt jelent meg. A G20 csoport államainál 4 százalékos növekedésre számítanak, míg 2020-ban a pandémia miatt 6 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A globális emelkedést 5 százalékosra becsülik, Kínában, Indiában és Argentínában az emisszió a 2019-es szintet is meg fogja haladni. Tovább a teljes cikkhez.

Magyarország is a szennyezők között – kemény feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak

Az EU27 országainak szén-dioxid kibocsátása 18 százalékkal csökkent 1995 és 2019 között, ugyanezen időszak alatt a GDP arányos kibocsátás 63 százalékkal csökkent. Magyarország az EU27 átlaghoz közel áll 19 százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkenéssel, viszont jobb a GDP arányos kibocsátás tekintetében (80 százalékos csökkenés). Tovább a teljes cikkhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük