Öko-hírek május-június

National Geographic: a világnak most már hivatalosan is öt óceánja van

Mi pedig hiszünk nekik, mivel a National Geographic tud egy-két dolgot a térképekről: már 1915 óta készítik őket.

Ez alatt a 106 év alatt a híres kiadvány a Föld négy óceánját – az Atlanti-óceánt, a Csendes-óceánt, az Indiai-óceánt és az Északi-sarkvidéket – sorolta fel. Ezeket a térképeket azonban most újrarajzolják.A magazin egy ötödik óceánt is kijelölt: a Föld déli 60. szélességi köre alatt az Antarktiszt körülvevő jeges vizeket ezentúl hivatalosan is Déli-óceánnak nevezik. Tovább a teljes cikkhez.

Klímakatasztrófát okozhat az űrszemét atmoszférában való elégése

Miközben egyre több műholdat juttatnak ki a különböző országok űrügynökségei az univerzumba, komoly problémát idézhet elő a hulladékok megsemmisítése, ami korántsem lesz egyszerű feladat.

A SpaceX Starlink missziója , a kínai Starnet konstelláció és az Amazon vállalat Project Kuiper névre keresztelt küldetése mind-mind műholdak Föld körüli pályára állításáról szól, amivel több ezer szatellittel terhelhetik az égboltot, ezáltal túlzsúfolttá teheti a világűrt. Tovább a teljes cikkhez.

Műanyagok helyettesítésére szolgáló új anyagot fedeztek fel

A Cambridge-i Egyetem kutatói pókselyemre hasonlító tulajdonságú és házi körülmények közt komposztálható, a ma oly sok problémát okozó egyszer használatos műanyagokat helyettesíteni képes, növényi alapú polimerfilmet készítettek. Tovább a teljes cikkhez.

Magyarország már elérte a túlfogyasztás napját

Magyarország elérte a túlfogyasztás napját: ha a világon mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor a Föld éves tartalékai már kedden kimerültek volna – hívta fel a figyelmet a WWF Magyarország, amely saját mobilalkalmazással segíti azokat, akik csökkenteni szeretnék ökológiai lábnyomukat.

Földünk erőforrásai végesek, és 1970 óta egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat. Ez a mértékű fogyasztás azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben elhasználjuk azokat.

Idén a túlfogyasztás világnapja – az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek – július 29-ére esik, azaz alig több mint fél év alatt “tapsolunk el” egyévnyi mennyiséget. Tovább a teljes cikkhez.

Zöldebbek lettünk a járványnak köszönhetően

young environmental activist in the forest wearing a green recycle t-shirt

Bár úgy tűnik, hogy a covid-19 járványnak csak negatív hatása volt az életünkre, ám ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, rájövünk, hogy bizony van olyan terület, amire kedvezően hatott. Bármily meglepő, de ide tartozik a környezetvédelem is.

Környezettudatosabbak vagyunk, mint a járványhelyzet előtt – derül ki a Dell Technologies Magyarország környezetvédelmi világnap kapcsán készített kutatásából.

Sok kicsi sokra megy. Tovább a teljes cikkhez.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie – hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

A Klímapolitikai Intézet felidézte, hogy 1950 óta több mint 6 milliárd tonna műanyaghulladék termelődött a világon, aminek mintegy 90 százalékát nem hasznosították újra. Jelenleg 380 millió tonnát gyártanak évente, a műanyag iránti kereslet pedig folyamatosan nő a világban. A nehezen lebomló műanyagok ugyanakkor kockázatot jelentenek az élővilágra, gyártásuk, megsemmisítésük káros gázkibocsátáshoz vezet, a mikroműanyagok a szervezetbe kerülve egészségügyi problémát okozhatnak. Tovább a teljes cikkhez.

Csodálatos tűzgyűrűs napfogyatkozás tanúi lehettünk

Gyűrűs napfogyatkozás volt látható ma Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten. Magyarországon egy részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg, Budapesten a napátmérő csupán nyolc százalékát takarta ki a holdkorong.

A jelenséget Budapesten 12 óra 4 perctől lehetett látni, a maximális kitartása pedig 12 óra 45 perckor volt. A két égitest 13 óra 27 perckor vált el végleg egymástól. Tovább a teljes cikkhez.

Papírból készítsünk tartós autópályát – igen, ez is lehetséges, és olcsó is

A digitális korban a papír kiszorulásáról beszéltünk a mindennapokban, de ez most erősen megváltozni látszik. Hiszen a műanyag csomagolások most már nem sokáig lesznek életképesek, szép lassan végre eljutunk oda, hogy a műanyag már csak akkor kerül elő, amikor valóban megkerülhetetlen, nem akkor, amikor kényelmes.

Papír

Ennek megfelelően a papír visszaszerzi eddigi helyét a mindennapokban, ami egyrészt jó, másrészt rossz. A gyártásához ugyanis fára van szükség, de nagyobb gond, hogy a remekül újrahasznosítható papír egy jelentős része, 55%-a égetésre kerül.

A papírhamu felhasználása az autópályában spanyol projekt, de remélhetőleg széles körben elterjed világszerte, így a papíripar egy tökéletes körré formálható rendszer lenne – hiszen a feltört aszfalt újrahasznosítása is megoldható. Tovább a teljes cikkhez.

 

MEGNYITOTT A KÖNYVTÁR!

Könyvtárunk programjairól az alábbi linken olvashatnak: programjaink 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük