Öko-hírek március

Szerkesztette: Nász János

Az IFLA ismét meghirdette a Zöld Könyvtár Díj pályázatot!

Az elmúlt három évben a magyar könyvtárak kiemelkedő eredményt értek el:
A 2020-as felhívásra 50 pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól. Az öt kiemelt díjazott könyvtár közül a harmadik az Óbudai Platán Könyvtár – Ezüsthegyi Könyvtár volt. Előzőleg 2019-ben a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, 2018-ban a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár volt a nyertesek között. Tovább a teljes cikkhez link.

David Attenborough figyelmeztet “az emberiség legnagyobb fenyegetésére”

A 94 éves angol természettudós az ENSZ Biztonsági Tanácsának virtuális találkozóján szólalt fel. David Attenborough szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség biztonságára. A 94 éves angol természettudós az ENSZ Biztonsági Tanácsának virtuális találkozóján szólalt fel. Mint fogalmazott: “ha tovább haladunk ezen az úton, akkor szemtanúi leszünk mindazon tényezők összeomlásának, amelyeknek a biztonságunkat köszönhetjük: ilyen az élelmiszertermelés, az ivóvízhez való hozzáférés, az élhető környezeti hőmérséklet és az óceáni táplálékláncok”. Hozzátette: “ha a természet világa nem képes többé kiszolgálni a legalapvetőbb szükségleteinket, akkor a civilizáció többi része is rövid időn belül darabjaira hullik”.  “Nem irigylem azt a felelősséget, amely mindezek miatt önökre hárul” – jegyezte meg a természettudós. Tovább a teljes cikkhez link.

Az idei faültetési szezon Balástyán vette kezdetét

Környezetünk védelme, fejlesztése mindannyiunk kötelessége, amiért tennünk kell. Az Agrárminisztérium a tavaly meghirdetett településfásítási programmal is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb-nagyobb falvak, városok az eddiginél kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Csongrád-Csanád megyei Balástyán. Tovább a teljes cikkhez link.

Környezettudatosabbak lettek az európai fogyasztók

A GVH szerint a magyar fogyasztók környezettudatossága nem marad el lényegesen az európai átlagtól.    Az Európai Bizottság 23 gazdasági ágazatban mérte fel a fogyasztói tapasztalatokat a járvány idején, 2020 utolsó negyedévében.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelte: a vírushelyzet Európa-szerte jelentősen megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. Teret nyert az online vásárlás: az európai fogyasztók 71 százaléka rendelt tavaly az interneten keresztül. A magyar fogyasztók ennél valamivel alacsonyabb része, 62 százaléka használta ki az online vásárlási lehetőségeket, és bizalmatlanabbak az európai átlagnál.
Az európaiak 81 százaléka közelebb vásárolt otthonához, és erősebben támogatta a helyi vállalkozásokat. Ez elmondható a magyar fogyasztókról is, 76 százalékos aránnyal. Tovább a teljes cikkhez link.

Környezetbarát megoldások a konyhában

Mivel a konyha a ház központi része, egyre elterjedtebbek a környezetbarát megoldások a konyhában is. Ide tartozik többek között az energiatakarékos ételkészítés és takarítás, a természetes étkezés és a mérgező kémiai szerek kerülése az egészséges konyha érdekében. Tovább a teljes cikkhez link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük