Könyvajánló

A könyvajánlót írta: Tari-Székely Karola

Élet a halál után

Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék kiadása/2018.

2018-ban látott napvilágot Molnár V. Attila, botanikus Élet a halál után című műve.

A könyv szerkesztője híres botanikus, személye elismert szakmai és természetvédők körében egyaránt. Munkájáról gyakran olvashatunk publikációkat: http://molnar-v-attila.blogspot.com/ blogjában. Legutóbb megjelent könyvei: Magyarország orchideái , Kitaibel – Egy magyar tudós élete.

De lássuk miről is szól e könyv. Első hangzásra bizarrnak tűnhet a cím, mivel a mai magyar kultúra embere a halált tragédiaként éli meg, és nem az újjászületés lehetőségét látja benne. Jelen írásunk a temetők növény- és állatvilágának sokszínűségét vizsgálja.

Ma már szinte nagyítóval kell keresni azokat a helyeket, ahova ember keze még nem ért el, vagy ahol a természet biodiverzitása érvényesülhet. Ilyenek a temetők, elhagyatott sírkertek, ahol a helyi endemikus fajoknak az életbenmaradáshoz szükséges feltételei még adottak. A könyv alkotói 17 országban folytattak kutatómunkát, összesen 2800 temetőben. Főleg a Kárpát-medencében, de azon belül is hazánkban keresték fel  e területeket.  A kutatás vizsgálja többek között a különböző temetkezési szokások kultúrális és természeti jelentőségét. Felsorakoztatja és összegzi a világon és hazánkban megjelent összes szakmai anyagot ennek kapcsán a 2010-es évig .

Ezek az eredmények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert ebben a témában ezidáig átfogó írás még nem született. A temetők- nyújtotta menedéknek óriási jelentősége van főleg azokon a területeken, ahol a környező vidék erősen legeltetett, vagy a környék fáinak folyamatos kitermelése zajlik, így az idősebb fafajoknak csak a temetőkben vannak esélyeik. Vizsgálja többek között az ott élő mohákat, zuzmókat, melyek a kőkerítéseken, sírok kövein találhatóak. Számos veszélyeztetett faja megtalálható orchideáknak is, aminek életbenmaradásához fontos tényező  az évente egyszeri kaszálás.

Sajnálatos tény azonban, hogy mára már a modern temetők létesítése veszélybe sodorja ezt az utolsó lehetőséget is. Erre szeretné felhívni a figyelmet a könyv szerzője. A megóváshoz azonban mindannyiunkra szükség van, ugyanis van választásunk, hogy a fényűzés helyett a hagyományos temetkezési szokásainkat követjük-e, mellyel segítünk a természet sokszínűségének fenntartásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük