Öko-hírek február

Szerkesztette: Nász János

A 2021-es év gyógynövénye a fekete nadálytő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2021-ben az Év Gyógynövényének a fekete nadálytövet választotta.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) hazánkban is honos gyógynövény, amelynek a gyógyászatban a gyökerét alkalmazzák. Hagyományosan zúzódások, csonttörések kezelésére használták, erre utal a növény egyik népies neve is (forrasztófű). Tovább a teljes cikkre.

Magyar gyártású, környezetbarát busz hódíthatja meg Európát

Ma már nemcsak az élelmiszeriparban, a csomagolástechnikában, hanem a közlekedésben is elsődleges a környezetbarát gondolkodásmód. Éppen ezért már hazai cégek is ez alapján alakítják ki a legújabb fejlesztéseket.

2022-től csak elektromos buszok beszerzésére nyerhető majd el támogatás a 25 ezresnél nagyobb településeken, ennek eredményeképpen a járműállomány a klímavédelem jegyében még korszerűbbé válhat néhány éven belül. Tovább a teljes cikkre.

Élőlények tisztítják meg a tengert a műanyagtól

A Földközi-tengerben évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a sekélyvízi tengeri füvekből képződő labdácskák.Tovább a teljes cikkre.

Ökováros épül 42 ezer új lakással, intelligens technológiával, hatalmas zöldterületekkel Szingapúrban

Központi hűtőrendszerrel, automatikus szemétgyűjtéssel és autómentes városközponttal igyekeznek fenntarthatóbb városi életmódot kialakítani Tengah területén. Negyvenkétezer új lakással épül ökováros Szingapúrban. Többek közt automatikus szemétgyűjtéssel, központi hűtéssel és autómentes városközponttal szeretnének egy fenntartható, környezetbarát városnegyedet kialakítani Tengah területén.Tovább a teljes cikkre.

Környezeti szempontból tényleg jobb a távmunka

A koronavírussal járó pandémia kikényszerítette az atipikus foglalkozások terjedését. Egyre kevesebben járnak be a munkahelyükre, hiszen ha csak lehet, otthonról dolgoznak. Így pedig nagyon sok esetben kiderült, hogy munkájuk igazából nem helyhez kötött, elegendő hozzá az internet kapcsolat. Tovább a teljes cikkre.

Felére csökkent húsz év alatt a fecskék száma hazánkban

Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50%-al csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megállítása, megfordítása közös érdekünk.Tovább a teljes cikkre.

Fenntartható divat: Hogyan öltözködjünk és szépüljünk zölden és egyben divatosan?

A textilipari vállalatok jelentős részre nagy nyomás alá helyezi környezetünket, hiszen – amellett hogy a termelési és gyártási folyamatoknál, valamint a szállításnál jelentősen terhelik bolygónkat – silányabb minőségű, nem időtálló termékeket állítanak elő, azaz nem fenntartható üzletpolitikát folytatnak. A fogyasztók jelentős hányada egyre gyakrabban, egyre több ilyen divatárut vásárol. Tovább a teljes cikkre.

2021 fafaja a lisztes berkenye

Ritka, de ökológiailag fontos faj.

Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben meghirdeti az év fafaja versenyt, melyre interneten keresztül lehet szavazni. 2020-ban is élénk érdeklődés mellett zajlott a szavazás, melyen a kecskefűzre, a lisztes berkenyére és a fehér nyárra lehetett voksolni. Tovább a teljes cikkre.

A hermelin lett az Év Emlőse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. Tovább a teljes cikkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük