Öko-hírek december

Önvezető kerékpárt mutat a Tesla

Az idei évben a növekvő igények és az üzleti lehetőség reményében több neves autó- és motorgyártó is beszállt az elektromos kerékpárpiacra, köztük például a Harley-Davidson is. Elon Musk ugyan korábban azt nyilatkozta, hogy a Tesla soha nem fog motorkerékpárokat gyártani, most mégis bemutatták a Kendall Toerner jegyezte új Tesla Model B e-bike koncepcióját. Tovább a cikkhez.

Jön a palackok visszaváltásának kora

A hulladék mint olyan a természetben nem létezik. Ott kizárólag nyersanyagok, vagy olyan anyagok kapnak szerepet, mely biztosan jó még valamire, ha másra nem is, akkor arra, hogy tápanyag legyen belőle. Ezt a felfogást kell magunkévá tenni, hiszen napról napra öntjük a tengerekbe a műanyagot, a szeméttelepre a tökéletesen komposztálható anyagokat, illetve nagyon jön fel az elektronikai hulladékok kezelése jelentette kihívás is. Tovább a cikkhez.

A „bio” zöldség-gyümölcs védelmére nem használnak rovarirtó szereket

Az elmúlt években rendkívül népszerűvé váltak a minél természetesebb módon termesztett, ‘bio’ vagy ‘organikus’ jelzőkkel kínált zöldségek-gyümölcsök. Bár sok termelő tényleg lelkiismeretesen próbál távol tartani a terményeitől, ennek ellenére azonban nem árt egy picit rendet tenni, hogy mit jelent ez pontosan. Tovább a cikkhez.

Lebontja a műanyagot a magyar startup baktériumkoktélja

Cropped shot view of full garbage.

Magyar fiatalok előállítottak egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely 7 hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a Poliloop már alá is írt egy Fortune 500-as céggel, így az ipari tesztelés is küszöbön áll. A biotech startupba a budapesti Vespucci Partners fektetett be a világ egyik legelismertebb, USA központú nemzetközi akcelerátorával, a Techstars-szal együtt. Tovább a cikkhez.

Inkább vágott fenyőt vegyen, mint műanyagot – a bolygónak jobbat tesz

Elérkezett a december, és ezzel együtt az örök kérdés: melyik fenyőfa a legjobb karácsonyfának? Mivel a választás nagyon szubjektív, így mi most inkább azt nézzük meg, hogy a bolygó, illetve a fenntarthatóság szempontjából melyik fenyő lehet a legjobb választás. Tovább a cikkhez.

Az októberi öko-totó eredményhírdetése

Az októberben meghirdetett öko-totónk – melyet az országos könyvtári napok rendezvény keretein belül hirdettünk meg – nyertes megfejtői közül hárman értek el telitalálatot, de egy-két apró tévesztéstől eltekintve sok jó eredmény született.

Nyerteseink: Katona Marcell, Györe Viktória és Horváth Anikó.

A célunk az volt, hogy egyre többen ismerjék meg megyénk, lakókörnyzetünk természeti értékeit, és ez kapjon minél nagyobb hangsúlyt a digitális térben.

Köszönet illet mindenkit, aki részt vett ebben!

Nyerteseink ajándékcsomagot kapnak, melyet könyvtárunk nyitásakor személyesen vehetnek át.

A megoldások:

1,a (Süttő) (420 évre)

1,b (viza)

2, a Tatabánya Óváros – Liget Park

2, b Tatabánya Újváros – Béke Park

2, Tatabánya Bánhida – Millenniumi Park

2, d Tatabánya -.Záray Márta Pihenőpark

3, fülesbagoly, tatár juhar, vidra, tavaszi álganéjtúró, bíbor kasvirág, keresztes vipera

4, a2, A Galla patak az Által érben

4, b, Duna

5, a, Vértes és Gerecse

6,b, 1998

7 a2, Nyitottak vagyunk

7, b, https://zoldkonyvtar.jamvk.hu/2019/09/14/oko-tabor-2019/

7 alkalommal

8, c2, 2018

https://www.ifla.org/files/assets/environmental-sustainability-and-libraries/news/_pressrelease_greenlibraryaward2018.pdf

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk minden olvasónknak abban a reményben, hogy ha egyelőre nem is teljes szolgáltatással várjuk Önöket, de már kölcsönözhetnek jövő év januárjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük