Öko-hírek 2020.6-7.

Egymillió facsemetét ültetett a Vértesi Erdő Zrt.

fotó: pixabay.com

A Vértesi Erdő Zrt. a lezárult erdőfelújítási és – telepítési munkák során négy erdészeti igazgatóságánál egymillió facsemetét ültettek el, összesen 280 hektáron újították fel az erdőket – közölte a társaság az MTI-vel.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint a meglévő erdőterületeken, 220 hektáron végeztek telepítést, 60,5 hektáron pedig teljesen új erdőt telepítettek, a facsemeték kiültetése mellett 340 mázsa makkot vetettek el.

Dunaalmás és Tata határában mintegy 30 hektárnyi új erdőt telepítettek, mintegy 166 ezer csemete került a földbe. Hasonló nagyságú, 25 hektár új erdőt ültettek Bábolna és Tárkány körzetében.

link

Az ökológiai gazdálkodás kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár

A DOK kísérletében 1978 óta a búza, a kukorica, vagy a lóhere termesztését hasonlítja össze – Fotó: Topagrar.com

A hosszú távon ökológiai gazdálkodással művelt szántóterületek kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki hektáronként, mint a hagyományos módon megművelt talajok; és az egy tonna hozamra számolt érték is általában alacsonyabb.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az ökológiai gazdálkodású területeken hektáronként mintegy 40%-kal alacsonyabb a nitrogén-oxidok kibocsájtása, mint a hagyományosan megművelt területeken.

link

Egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biogazdaságok

fotó: pexels.com

Az ökológiai, azaz az „öko-” – vagy, ahogy Magyarországon inkább nevezzük, a „bio-” – gazdálkodás egyre jelentősebb az EU minden országában. Ahogy a XXI. század fogyasztói kultúrájában a környezettudatosság és az egészséges életmód egyre nagyobb teret nyert, úgy kerültek előtérbe a vegyszerektől mentes, környezetkímélő és fenntartható termelésből származó élelmiszerek.

A Míg pár éve elvétve lehetett csak a boltok polcain ilyen termékeket találni, addig mára az EU mezőgazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata ez, amely jelenleg a teljes piac, azaz teljes mezőgazdasági termőterület 7,5 százalékát teszi ki az EU-ban. Összértékét 27 milliárd euróra teszik – írja a storeinsider.hu.

link

Kiderült, mikor inthetünk búcsút az egyszer használatos műanyagoknak

Július 1-jén megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása – fotó: Pixabay

2021 nyarán kezdődik az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése Magyarországon.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, a Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is, amely a múlt héten benyújtott törvényjavaslat alapján 2021 nyarán kezdődik meg – írja az MTI.

link

Felmelegedés. Rekordforró év lehet az idei

Forrás: https://azuzlet.hu/felmelegedes-rekordforro-ev-lehet-az-idei/

Rekord magas volt a világ átlag hőmérséklete idén májusban, és valószínű, hogy 2020 a két legmelegebb esztendő egyike lesz 1880 óta – állapította meg az Egyesült Államok légkörfigyelő szolgálata.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint az idei május 2016 májusával együtt volt az eddigi legmelegebb a mérések 1880-as kezdete óta, a szárazföldek és a világtengerek feletti levegő 15,7 Celsius-fokos átlag hőmérséklete 0,95 fokkal haladta meg a 20. század 14,8 Celsius-fokos átlag hőmérsékletét.

link

Karantén-mérleg. Kevesebb kidobott étel, több felszedett kiló

Forrás: https://azuzlet.hu/karanten-merleg-kevesebb-kidobott-etel-tobb-felszedett-kilo/

A járvány idején kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett, az emberek tudatosabban táplálkoztak. Ugyanakkor az elfogyasztott adagok nagysága a mozgáshiány ellenére sem csökkent, sokan híztak – állapította meg a Nébih kutatása.

A felmérésből kiderült, a járványügyi veszélyhelyzet nem változtatta meg az élelmiszer vásárlással kapcsolatos alapvető fogyasztói szokásokat, ugyanakkor a vásárlás módja, a vásárlást befolyásoló tényezők preferencia-sorrendje módosult.

link

Könyvajánló:

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában Ford. Hegedűs Péter Kossuth Kiadó,2018.

A 2012. évi világboldogság jelentés alapján elmondható az, hogy Dánia a világ legboldogabb országa, ahol az örömnek mindig rezonanciája van. Meik Wiking dán boldogságkutató, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatójának Lykke című könyve, szerves része a Hygge szóval kifejezett dán életérzésnek és számos erről eddig megjelent könyvnek. Vajon mi a titkuk, mit csinálnak jól a dánok, esetleg mit vehetünk át tőlük, mit tanulhatunk példájuk alapján. Másrészt mérhető-e egyáltalán a boldogság. De kezdjük sorban: De mit takar az a kifejezés, hogy: Hygge

link

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük