Könyvajánló: Egy cseppnyi Magyarország

Az ajánlót írta: Tari-Székely Karola. A könyvet írta: Viszló Levente, Csákvár: Pro Vértes Nonprofit Zrt., 2019.

Természetkedvelőként fontosnak tartom e könyv bemutatását, ajánlását. Mivel jelen voltam a könyv 2019-es bemutatóján, személyes élményekkel is tudom gazdagítani a könyvismertetést.

Óriási élmény volt a könyvbemutató, amelyen Viszló Levente szerkesztő ajánlotta a kötetet a megjelentek figyelmébe. Az elhangzottak annál is inkább megérintettek, mivel nap mint nap járjuk azokat az erdőket, mezőket, amelyekről a szerző írta ezt a – korlátozott kiadásban megjelentetett – kétkötetes művet.

Azt gondolom, hogy rossz tulajdonsága az embernek, hogy mindig inkább a távolba tekint és vágyik, mindig azt csodálja, ami tőle messze található. Pedig a közvetlen környezetében is sok kis csoda létezik! Annál többet felfedezhet, minél nyitottabb szemmel jár.

Sokat járunk a párommal az ország különböző részein, ezért tudjuk, minden tájnak megvan a maga szépsége. A vértesi erdő azonban különleges mind klímájában, mind növény- és állatvilágában, mind pedig történetében. Ez a kötet 22 év gazdag és fárasztó kutatói tevékenységének termését tárja elénk. Ez igazán hosszú idő! Amikor ekkora időintervallum eredményeit próbálja az ember összegezni akár saját élete kapcsán – még ha nem is tett nagy dolgokat – rengeteg emlék összegyűlik. Azért különleges ennek a könyvnek a bemutatása, mert személyes élményekkel tarkította írója, szerkesztője. Akik ismerik e tájat, az élménybeszámoló folyamán együtt sétálhattak írójával képzeletben.

A munka fáradalma, nehézsége megérintett mindannyiunkat. Immár tájékozottabban járunk-kelünk a natúrpark területén, csodáljuk az alapítvány önzetlen munkáját. Az első kötet a terület természeti értékeit, adottságait mutatja be nagyon részletes leírásokkal, igényes fotókkal illusztrálva. Az egyes fejezetek szólnak a földtani és földrajzi viszonyokról, a talaj, éghajlat adottságairól; őslényekről, vízrajzról, növényvilágról, a gerinctelen- és gerinces állatvilágról, továbbá a mezőgazdaságról és borkultúráról. Az erdészetre, vadászatra, bányászatra, közlekedésre,  és nem utolsó sorban a rendkívüli eseményekre is kitér (földrengés,  időjárás, járványok, stb.).

A második kötet  a terület történelméről és kultúrájáról szól, többek között a következőket taglalja: a történelem viharai, az avarok kora, honfoglalástól a török korig, a Rákóczi szabadságharc, az “új honfoglalás”, a nemzeti ébredéstől a szabadságharcig, a németek kitelepítése, történelmi műemlékek és legendák, katonai és vallási emlékek, monostorok, kastélyok, föld alatti folyosók, továbbá néprajz és kultúrtörténet. Szó esik még arról is, amiről a nevek mesélnek, valamint az eltűnő életformákról, a  gazdálkodás néprajzi vonatkozásairól, a vértes-környéki népviseletekről és így tovább.

Sok esetben feleslegesnek, fárasztónak tartom  a részletes leírásokat, felsorolásokat. Ugyanakkor szükségesnek tartottam megjegyezni annak érdekében, hogy érzékeltessem, mekkora munka lehetett e két kötet összeállítása, megírása. A szerzők nagy gonddal fésülték össze az erről a tájról fellelhető mindenféle ismeretet. Kívánom, hogy minél több olvasója, támogatója és csodálója legyen az ilyen és ehhez hasonló nonprofit tevékenységű szervezeteknek!

Jó szórakozást kívánok a könyvhöz!

link a kötethez

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük