Könyvajánló: Mondj nemet a műanyagra! 101 egyszerű ötlet a műanyag helyett!

Az ajánlót írta: Nász János. A könyvet írta: Harriet Dyer; fordította: Kernács Rebeka. Budapest: Central Kiadó, 2019.

Úgy látszik, egyelőre még a műanyagok az életünk szerves részét képezik, de észszerűbb felhasználásuk, és/vagy felhasználásuk visszaszorítására mind ipari, mind háztartási szinten már számos alternatívával rendelkezünk.

Napjainkban éves szinten mintegy félmilliárd tonna műanyagokat állítanak elő, és ennek csak elhanyagolható részét gyűjtik be, használják fel újra. A világunkban keletkező összes hulladéktermelésünk mintegy egytizede műanyag, amelynek lebomlási ideje – fajtájától függően – a pár száz évtől több ezer évig is eltarthat. Földbe, vagy vízbázisainkba kerülve szennyezi az életterületünket. Táplálékainkba belekerülve egészségünket károsítják.

Az itt ismertetett könyvecske 101 tippet, ötletet, gyakorlatban használt eljárást ad az olvasónak, amelyek a tudatos, túlfogyasztás nélküli életünket támogatják. Környezetbarát tisztálkodásra, konyhai tisztítószerek használatára, szelektív hulladékgyűjtésre, régi ruhák javítására, tartósítószerektől mentes vásárlásra, újratölthető és környezetbarát termékekre számos bevált példa áll már rendelkezésünkre. A közös környezetvédelmi akciókon való részvétel pedig jobban összehozhatja a lakókörnyezetet és a szomszédokat is. A hulladékmentes életmód felé fordulás hatással lehet a munkahelyünkre is. Egyszer elkezdte valaki, aztán folytatták, és egyre erőteljesebb a hatása – amolyan pillangóhatás kerekedett. Ha egyvalaki megmozdul a zöldítés ügyében, az kihat mindenre a Földünkön is! Ha mi is teszünk valamit, esélyt adunk a pozitív változásnak!


A kiemelt kép forrása: www.tisztajovo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük