Könyvajánló: Az utolsó pillanat – Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Az ajánlót írta: Nász János. A könyv szerzői:  Jane Goodall – Marc Bekoff. Bp. Gabo Könyvkiadó. 2003.


Utolsó pillanat, élővilág, és tíz parancsolat szavak a címben – első olvasásra apokaliptikusnak, felhívónak, ébresztőnek hatnak. Habár a könyv 2002-ben íródott,  mintegy tizennyolc évvel később, ha a jelenbe ugrunk, már nem elég egy könyv tartalma sem felsorolni, hogy mennyi környezeti pusztulást és ökológiai katasztrófát élt át az emberiség.

A szerzőkről annyit illik tudni, hogy nem egyszerűen környezetvédők, zöld, vagy öko- emberek, hanem életformájuk szerint ők az „Együttélők”, „Együttfejlődők”, „Együttérzők” minden életforma iránt, lett légyen az, hogy az emberi tudat azokat károsnak, vagy hasznosnak tartja-e. Együttélnek a teremtett világgal, tudván azt, hogy az utolsó fűszál, vagy hangya is legalább olyan jelentőséggel bír a bolygó ökoszisztémája, egyensúlya tekintetében, mint akármelyik ember.

Még ha úgy is tűnik, hogy az élővilág jelenlegi helyzetében az emberiség az erősebb, ez nem azt jelenti, hogy uralkodnia kellene a gyengébbek felett, hanem gondoskodói szerepbe kellene helyezkednie, életteret hagyva a természetnek is. Ezáltal ökológiai egyensúlyának visszanyerésével hatalmas kincseket kaphatna ellenértékként. Ezek a kincsek persze nem pénzre válthatóak, de egy új „paradicsomi” élet mutatná meg magát milliárdnyi pompájával.

Nézzük a parancsolatokat! A parancsolatok jelentése egy etikai kódex címszavakban. Az együttélés elveit tartalmazzák. Nem törvények, tételei megállapodáson alapulnak. Közös érdekek gyűjteménye, melyben az elfogadás, a tapintat, az egymás mellett élés harmonikus állapota a fő cél. Annak az elvnek az elfogadása, hogy amit teszek másokkal, azt magammal is teszem; amit magammal teszek, azt másokkal is. Sajnos az évezredek során elfelejtődött ez az elv. A fejlődés fenntartása során mindezek mellékessé váltak, azonban a civilizáció és a természet fennmaradása érdekében csökkenteni kell a környezet terhelését, pusztulását. A környezeti változásnak több jele is látható. Megváltoznak az időjárásminták, sosem tapasztalt szélsőséges viharok, esőzések, áradások, próbálják helyrerázni a rendet. Az emberiség felelős vezetése inkább kibújik a válasz alól, mintsem a tettek mezejére lépne. Valóban most van az utolsó óra, annak is utolsó percében vagyunk. Most minden ember felelős! Ahogy a természeti népek tartják: amennyit kiveszünk magunk szükségletére a “Földanyából” –  aki táplál és gondoskodik felőlünk – annyit vissza is kell adni neki.

Röviden ezekről a belső parancsolatokról:

  • Az első Parancsolat: Örvendjünk, hogy az élővilág részei vagyunk!
  • A második Parancsolat: Tiszteljünk minden életet, életformát!
  •  A harmadik parancsolat: Alázattal nyissuk meg elménket az állatok felé, és tanuljunk tőlük!
  •  Negyedik parancsolat: Tanítsuk meg a gyermekeinket a természet tiszteletére és szeretetére!
  •  Ötödik parancsolat: Legyünk bölcs gondnokai a földi életnek!
  •  Hatodik parancsolat: Becsüljük és őrizzük meg a természet hangját!
  •  Hetedik parancsolat: Ne ártsunk az életnek, hogy minél többet tanulhassunk róla!
  •  Nyolcadik parancsolat: Álljunk ki bátran az ebbéli meggyőződésünkért!
  •  Kilencedik parancsolat: Dicsérjük és segítsük azokat, akik az állatok és a természet érdekében munkálkodnak!
  • Tizedik parancsolat: Tudatosítsuk magunkban, hogy a fent említettek elfogadásában nem vagyunk egyedül, és hogy van remény!

Mindezeket ajánljuk azoknak, akik hisznek egy új, örömteli, közös világ megteremtésében, és példamutatóként felelősséget vállalnak környezetükért.

 ***

A szerzőkről:  Jane Goodall, egyike a világ vezető természetvédőinek. Marc Bekoff, a boulderi Colorado egyetem biológiaprofesszora.

Weblap: Jane Goodall Intézet:

www.janegoodall.org

www.ethologicalethics.org

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük