Hűvös tavaszi napok. Napsütés. Hajnali madárdalos reggelek home office idején 3.

Írta: Tari-Székely Karola. Fotók: Tari-Székely Karola és Tari Sándor


Most már pontosan egy hónapja tart a home office. Mindenki beletanult az otthonról való munkavégzésbe. Hogy mi is történt ez alatt a pár hét alatt, amíg megírtam ezt a bejegyzést? Sok minden. Elsődleges dolog, hogy a tervezett odúkból 3 darabot kihelyeztünk, így hátra van még a nagyobb lyukú odú, amibe a zöld küllő költözhet, valamint a denevérnek szánt odú. A rovarok, egerek számára is készült egy kis építmény, amihez az udvaron álló cserepeket használtam fel, valamint a gödrökből származó agyagot, így kaptam egy sajátos kinézetű sziklakertet, belefúrt kisebb lyukakkal. Meglátjuk ki lesz a lakója! Annyi bizonyos, hogy amíg egy búvóhely, odú, vagy egyéb állatoknak szánt kis sarok körül nincs pár hét, vagy akár egy hónapnyi nyugalom, addig nem merészkednek a közelébe az állatok. Így előfordulhat, hogy az öröm csak jövőre lesz meg.

A kertben való szorgos munkálkodásunk miatt mostanában egy perc nyugalom sincs itt, így várhatunk a beköltöző állatokra még egy keveset. Ennek ellenére, egyik nap szárnycsapkodásra lettem figyelmes. Hátranéztem, és egy galambnál valamivel nagyobb madár egyensúlyozott a kútkáván, ahol a madarak szoktak enni. Jobban megfigyeltem: egy gyönyörű kis sólyom csapott le az egyik kis madárra. Mivel elvesztette az egyensúlyát, elidőzött egy fél percig a helyszínen. Meglepő pillanat volt. Sose láttam ennyire közelről ragadozó madarat akcióban! Vajmi kevés az esély ilyen jelenet szemtanújának lenni, hacsak nem építünk valahol az erdőben egy itatós lest (ez még hátravan).

A madarak etetését is befejeztük április közepétől, így maradnak a kirakott odúk, virágok, rovarok, kétéltűek, kis emlősök lesése. Megjegyzem, az sem okoz kevesebb örömöt. Amint az idő és hőmérséklet felengedett, az élet beindult. Elég lassan ugyan, még csak pár bogár, rovar száll a levegőben, de amint megjön az igazi meleg, egyre több állat bújik elő vackából. Az eddigiekről szól a kis videó, ami az alábbi linken elérhető. Lesésre, fotózásra, építésre fel! Jó szórakozást!

videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük