Tavasz. Napsütés. Hajnali madárdalos reggelek home office idején

Az otthonról végzett munka sokak számára jelent nehézséget, unalmas napokat. Abban az esetben, ha az embernek nincs meg a napi rutinja, akkor nehéz kitöltenie a munkaidejét konkrét feladatokkal.. Főleg problémát jelent ez, ha még jelentést is kell készítenie elvégzett feladatairól a munkahely számára. Ez a helyzet azonban mást jelent egy városi környezetben élő, vagy egy vidéken élő ember számára. Az utóbbi körbe tartoznék én.

Egy kis kitérő: négy évvel ezelőtt, amikor kiválasztottuk a Vértes és Gerecse vidékét leendő otthonunknak, sok szempontot vettünk figyelembe. A legfontosabbakból pár: a munkahelyre való ingázás, a telkek ára –  ezek sajnos a mindennapi megélhetésben nagy szerepet játszanak. Viszont ezek mellett fontos volt számunkra az is, hogy közepesen nagy telek legyen, közel az erdőhöz, amely gyalogosan is megközelíthető, viszonylag nagy területű legyen. Így bukkantunk Szárligetre. Óriási tervekkel, várakozással készültünk.

Ezekről a tervekről és megvalósulásukról szeretnék a továbbiakban egy-egy beszámolóval élni, melyet a megyei könyvtár öko-honlapján kívánok megosztani az olvasóközönséggel.

2020. március 22-én a párommal a közös reggelit majszolva, hallgatva a madárcsiripelést, megosztjuk éppen egymással az elmúlt napok tapasztalatait. Milyen teendőink vannak a kertben? Hova túrázzunk aznap, vagy következő nap? Sok mindennel foglalkozunk, és ami a legfontosabb, mind szorosan kapcsolódik az öko-szemlélethez. Így ezen a reggelen, a következő feladatról beszélünk: minél több odút kellene felhelyezni a fákra. De vajon milyen szempontoknak kell megfelelnie az odúnak a kiszemelt madarak számára? A tavalyi év tapasztalata alapján a cinegék előszeretettel használták odúinkat. Ezekben sikeresen költött is két cinege pár. Megfigyelésünk szerint volt köztük széncinege, valamint barátcinege.

Barátcinege
forrás: www.mme.hu

A harmadik költő madár titokban maradt, őt csak odaszállni láttuk elég nagy gyakorisággal az egyik odúhoz. Mivel az odú nem volt felnyitható, ezért nem tudtunk belesni, hogy vannak-e tojások benne.

Így a leendő odúink kapcsán az első tanulság: legyen nyitható, és nemcsak a betekintés szempontjából, hanem azért is, mert azt minden évben tisztítani kell. Ha az ember nem csak cinegét szeretne az odúba csalni, akkor különböző nagyságú odúkat kell felszerelnie, azokat pedig a megfelelő madár nagyságához mért lyukakkal kell ellátnia. Figyelni kell arra is, hogy a felszerelt odúba ne essen be az eső, továbbá általában honnan fúj a szél. Ha lehet, ne északi fekvéssel tegyük ki! A macskáknak se legyen könnyen hozzáférhető. Mi ennek érdekében rózsaágakkal szoktuk teletűzdelni a fákat, de ez sajnos sokszor nem elegendő. Tehát tudnunk kell, milyen madarat, vagy egyéb állatokat akarunk idecsalni? Mi közeli és távoli tervbe vettük a következő állatokat: fakopáncs, zöld küllő, csúszka, fecske, denevér, sündisznó, béka, kígyó, gyík, nyest.

Zöld küllő
forrás: www.mme.hu

Csúszka
forrás: www.mme.hu

Az ehhez szükséges ismeretek megszerzéséhez felkerestem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját, és nem csalódtam, találtam ott egy leírást arról, hogy miért fontos az oduk kihelyezése, – (link) valamint egy táblázatot a madár méretétől függő lyukak nagyságáról (link)

Az ismeretek tudatában már csak el kell készíteni a megfelelő odút, és azt kitenni a megfelelő helyre. A következő beszámolók a már kihelyezett odúk leendő lakóiról fognak szólni, és az elkészített új odúk felhelyezéséről.

A már kint levő odúkban megkezdték az első cinegék a fészekrakást. Ha sikerül, fotókkal is szolgálhatok tapasztalatainkról. Addig is sűrűn felkeressük a különböző egyesületek honlapjait, melyek madár- és állatvédelemmel foglalkoznak. Elsődlegesen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tevékenységét követjük. Elég gyakori vendégek ők a különböző fesztiválokon, és csodálattal adózunk munkájuknak. Gyakran támogatjuk adónk 1 %-ával tevékenységüket. De követjük emellett a helyi illetőségű Gerecse Natúrpark, Vértesi Natúrpark, valamint a nemzeti parkok igazgatóságainak munkáját egyaránt. Remélem, egyre többen próbálunk meg a madarak kedvére tenni. Ez nem hálátlan feladat, amikor látjuk a madárszülők serény munkáját, és a 8-10 apró tojást a fészekben. Sok sikert az odúkihelyezésekhez!

Írta: Tari-Székely Karola

 

További cikk és videó a témában.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük