Könyvajánló: Ökoanyu (Nagy Réka)

Írta: Nász János

Környezettudatos és takarékos háztartási ötletek

Nagy Réka Ökoanyu rovatának ötlete egy éjszaka született meg, és elképzelését már másnap kedvező fogadtatás kísérte a Nők Lapja főszerkesztőjénél. Nemsokára az ötletből valóság lett és emlékezete szerint a harmadik cikkét követően annyi visszajelzést kapott, hogy szinte fel sem tudott állni a számítógéptől, hogy válaszolni tudjon az olvasói levelekre. Ez a kedvező visszajelzés inspirálta arra, hogy egy könyvbe gyűjtse össze tematikusan ezeket a tényeket és ötleteket. A környezettudatos életmód elsajátításához olyan módszereket ajánl, hogy ne kelljen teljesen felforgatni mindennapi életünket. A szerző eredeti szakmáját tekintve szerkesztő-újságíró, kislány kora óta dédelgetett vágya, hogy egy ilyenfajta könyvvel lepje meg olvasóit. Írásait szaklektorok segítségével fűzte könyvvé, ezzel is biztosítva hitelességüket.

Nagy Réka képének forrása – http://www.vous.hu

A színes, praktikus „házi” környezettudatos tanácsadó négy témakört tartalmaz. Az első a bevásárlás témaköre. Rohanó életmódunkban kevés idő áll rendelkezésre alaposan körbenézni és választani a tengernyi árukínálatból. Érzékeinket fokozatosan bombázzák a kínálati bőség káprázatos látványai, és nehezen tudunk megküzdeni e csábításokkal és sokszor csak a pénztárcánk szab határt vásárlásunknak. Nem egyszerű tehát összeválogatni a tervezett ételeinkhez a hozzávalókat, hogy azok minőségben, tisztaságban és tápértékben is megfeleljenek az elképzeléseinknek és a családi elvárásoknak. Ekkor aztán jöhet megmentőnként a némi testmozgással járó tudatos vásárlás megtervezése majd rögzítése egy apró papírdarabon. Aki egyszer rászánja magát, hogy elolvassa a Tudatos Vásárló 12+1 pontját (lásd: www.tudatosvasarlo.hu) rádöbben arra, hogyan küszöbölheti ki az áruházi trükköket, az akciódömpingeket és az impulzusvásárlást. Ha nem engedjük eltéríteni magunkat az eredeti szándékunktól, akkor akár 90%-ban tartani tudjuk magunkat a tudatos vásárlói alapelvekhez. Piaci kalandozásaink során fordítsunk figyelmet a tanyasi tyúk súlyára, színére, a tojás külsejére és óvatosabban a húsvásárlással is, bár a jelenlegi álláspont szerint mindenevők vagyunk. Vegyük tudomásul, hogy a csomagolást is megfizetjük, no és azt is, hogy melyik áru honnan érkezett. Fontos tudnunk, hogy mi meddig tartható el, mi van benne és tartalmaz-e ízfokozókat, adalékokat, E-kockázatos vegyületek vannak-e bennük. Ez utóbbiak különösen az érzékeny embereknél válthatnak ki allergiás reakciókat. Bízzunk jobban a háztáji, az őstermelői, biogazdálkodók által kínált termékekben, hiszen ezek tevékenysége jogilag szabályozott. Legyen a „szívünk csücskében” a szimpla háztáji piac és a szedd magad akció.

A második rész a hulladékok szelektív hasznosításával, a háztartási hulladék kezelésével kapcsolatosan ad néhány jó ötletet, tudnivalót. „Na, most ezt hová dobjam?” – kérdezik sokszor tanácstalanul a háztartási szeméttel a kezükben a gyermekeink, családtagjaink. Fontos az, hogy a szétválogatás már otthon megkezdődjön. Nincs mindenkinek otthon szelektív gyűjtője, míg a közösségieknek nem nagyon jó az „ergonómiájuk”. Fontos eldönteni azt, hogy mit és hogyan gyűjtsünk és a vásárláskor ne vigyünk haza feleslegesen szemetet.

Nagy Réka, Ökoanyu – kép forrása: libri

A harmadik részben a háztartásunkat segítő, olcsó praktikákról olvashatunk. A takarításnak is lehetnek szabályszerűségei. A vegyszermentes háztartásnak is megvannak a nélkülözhetetlen kellékei, ezekről kaphatunk ebben a fejezetben segítő útmutatást. Mit mivel és hogyan tisztítsunk? Az idő és környezetkímélő tisztítás, takarítás végén a szekrényünkbe illatos levendulákat tehetünk molyirtónak.

Az utolsó fejezet a kozmetikumokkal foglalkozik. Ne úgy vélekedjünk erről, mint ha kizárólag női téma lenne, hiszen gyermekeink és a férfiak is rendszeresen használják ezeket a szereket. Mi van a tusfürdőben, a fogkrémes tubusban, dezodorainkba? Ma már kötelező megjelölni az összetevőket a rajtuk lévő tájékoztatókon. Némelyikben hemzsegnek a tartósítószerek, illatanyagok, adalékok, a fluor az alumínium és nitrát vegyületek. Próbáljuk elkerülni a halmozódást, tehát ne ugyanazokat a szereket tartalmazza mindegyik. Enzimek, habok, gélek, gombaölőszerek, kőolajszármazékok helyettesítésére már kaphatók másfajta termékek, sőt házilag is elő lehet azokat állítani. Ezekre is kaphatunk recepteket a könyv lapjain. Nekem személy szerint az étcsokis ajakápoló tetszett.

A könyvecske ráadásában a szerző arra buzdít bennünket, hogy az elfekvő, használaton kívüli jó állapotban lévő dolgainkat ne dobáljuk ki, hanem tartsunk garázsvásárt. Karácsonyra, családi ünnepekre, készítsünk házi készítésű ajándékokat.

Az Ökoanyu tanácsai mindenkinek szóló, egyszerűen betartható lépések ahhoz, hogy minél „zöldebb” életet élhessünk. Minden rész és fejezet végén hasznos honlapok linkjét találhatjuk.

Katalógusunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük