A gombák szerepe az ökoszisztémában

Írta: Nász János, Fotók: Tari-Székely Karola

Ezúttal Füzi Sándor biológus, a tatabányai Gombász Klub vezetője volt a vendége a november 6-ai öko-estünknek, könyvtárunk Népház úti fiókkönyvtárában.

Ifj. Gyüszi László és Füzi Sándor

Bemutatóját azzal kezdte, hogy a közvélekedésben elég sokszor negatív képzet társul a gombákhoz, miszerint óvakodni kell tőlük, hiszen halálosan is mérgezőek lehetnek. Alapvető, olykor felszínes tudásunk róluk mégis kiegészítésekre szorulnak és éppen ezért az ilyen találkozók is segíthetnek abban, hogy tisztább képet alkothassuk természetünk furcsa és oly sokszor félreismert, de nélkülözhetetlen fajairól.

Hiszen a gombák a se nem állatok, se nem növények kategóriájába sorolhatóak. A gombák országa önálló, egyenrangú rendszert alkotnak a többivel. Az viszont igaz, hogy némely kisebb csoportjuk az egyikbe, másikba is sorolhatók. A gombák sokféle szerepet játszanak mindennapi életünkben. Például az élesztőgombák a táplálkozásunkat segítik, míg a penicillin gyógyító erővel bír, és számos fajtájuk környezetünk, erdeink hasznos takarítói, tisztítói.

Hazánkban mintegy 5000 fajtájukat ismerjük, ezekből körülbelül 300 ehetetlen, 100-150 súlyosan mérgező és csupán 10 az, amelynek fogyasztása halált okozhat.

De mi történne a Földdel, ha nem lennének gombák? A beteg, az ökoszisztémában nem hasznosuló életformák lebontásában játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Az elkorhadt fákból kivonják a cellulózt, a szilárd anyagot. Ha megjelennek egy fán, az azt jelenti, hogy a fa legyengült. Ez egy intő jel, mert elkezd élősködni a fán, de jó tudni, hogy az egészségeset nem bántják. Kiválogatják a betegeket és visszaadják a termőföldnek, amit kiválasztottak belőlük.

A gombák a növényzettel szövetségre is lépnek, összekapcsolódnak fonalukkal a fák gyökérzetével, és így ezen keresztül vizet, táplálékot kapnak a gombáktól. Akár vízvezetékként is szolgálnak, ha a közelben nincs elég víz, hiszen távoli területeket is el tudnak érni kiterjedt hálózatuk által. Ezért cserébe a fák kész tápanyagot és hormonokat adnak át. Másrészt a gombák információt is tudnak adni az erdő, mező távolabbi vidékéről. Ahol például rovaroktól, károkozóktól sérül az erdő, arra a növényzet és a gombák is fel tudnak készülni úgy, hogy méreganyagot váltanak ki.

Érdekességként az előadó megemlítette azt, hogy a világ legnagyobb élőlénye is egy gomba. Mégpedig az amerikai kontinensen Oregon államban létezik és hálózati kiterjedése 10 négyzetkilométert fed be.

Vannak gombafajok, amik a kiszáradás elkerülése miatt a termőtalaj alatt találnak hajlékre, mint például a szarvasgombák, amelyeknek a spóráit a földben élő rovarok terjesztik el. Mivel 200-féle illatanyagot tartalmaz a szarvasgomba, az erre a célra kiképzett kutyákkal, disznókkal kerestetik meg. Kiváló fűszergomba, az íze igazán vajban, tojásban érvényesül és persze az ára miatt más fajokkal hamisítják. Előfordulnak világítógombák is a természetben, ilyen a világító tölcsérgomba. Ezek az úgynevezett luciferint ,egy festékmolekulát és luciferáz fehérjét tartalmaznak, de nem a külső fényt verik vissza, hanem maguk termelik azt. Régen tündérek fényével, vagy lidércfénnyel azonosították. Találhatunk a lombos fák között úgynevezett ragadozógombákat is, melyek apró állatkákból táplálkoznak, mint a gyapjas tintagomba, mely hasznos tápláléka lehet a cukorbetegeknek is.

Miért fogyasztjuk a gombákat? Többségük tartalmazzák a legfontosabb aminosavakat, teljes értékű fehérjéket. 1 kg gomba 1 liter tejnek megfelelő fehérjét tartalmaz. Magas rosttartalmuk segítik az emésztést. Jelentős a káliumtartalmuk és alacsony a nátrium tartalmuk, így ajánlhatók a szívbetegeknek, keringési zavarokkal élőknek. Az erdei gombáknál nincs finomabb, tápértékük javarészt a héjukban található, ezért ne hámozzuk meg őket.  Nagy mennyiségben B és D vitamint tartalmaznak.

Összegzésképpen megtudhattuk azt, hogy a gombák juttatják vissza a tápanyagokat a talajba úgy, hogy csapdába ejtik a már nem hasznosult anyagokat. Ha nem lennének, kilométer magas leveleken járnánk, a többi élőlény nem jutna táplálékhoz, és ha most kipusztulnának, akkor 30 éve se lenne vissza a Földnek. Fölöslegesen ne károsítsuk őket, ne rugdaljuk fel. Ha már leszedtük őket, mutassuk meg a gombaszakértőknek, hozzá értő szakembereknek, ha nem vagyunk biztosak, hogy ehetők-e.

Kiemelt kép forrása: https://sokszinuvidek.24.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük