A világ madárszemmel

Írta: Petényi Erzsébet

Ismerjük meg a világot a madarak szemén át! – invitál a film elején a narrátor. A BBC Earth hat részes filmje a természetkedvelőknek igazi csemegét kínál: utazást a világ körül, kontinenseken, évszakokon keresztül. Különleges szemszögből, madárszemmel követhetjük nyomon a lakatlan és sűrűn lakott tájakat.

Az óriási vállalkozásban a korszerű technika, az új filmes módszerek segítségével eddig soha nem látott módon tárul elénk a madarak élete. Életük nagy erőpróbáit ismerhetjük meg. A szakemberek számára is rengeteg meglepetést hozott a film készítése, hiszen még soha nem látott jelenségeket tapasztalhattak, vagy ismerős történeteket szokatlan szemszögből. Sokszor meglepte őket a madarak leleményessége, intelligenciája, odaadása.

A film készítői hat földrészen mintegy negyven országban dolgoztak. Több száz ember munkájával jöhetett létre ez a különleges sorozat, mely bemutatja Észak-Amerika, Afrika, Európa, Dél-Amerika, Ázsia és Ausztrália tájait. A nemzetközi gárda négy éven keresztül dolgozott azon, hogy lélegzetelállító felvételeken láttathassa a különféle természeti jelenségeket. Új viselkedésformákat mutatnak be, beavatják a nézőt egy addig ismeretlen nézőpontba.

A madárvonulások fő útvonalain haladva fedezhetjük fel a madarak útjába kerülő állatok életét, a világot. Nyomon követhetjük az állatok táplálkozási szokásait, azt, hogy az élelem megszerzéséért milyen életközösségek alakulnak ki. Egészen közeli felvételeken láthatjuk az élet kegyetlen oldalát is, hiszen mint minden más állat, a madarak is a táplálkozási lánc részei és így áldozatul eshetnek ragadozók karmainak, fogainak.

Káprázatos légi felvételeken ismerhetjük meg eddig nem látott perspektívából a nagyvárosokat, hegyeket, folyókat, a sivatagokat, szavannát, tavakat, az óceánt, az esőerdőt. Madarak tömegeinek táncában, bámulatos röptéiben gyönyörködhetünk.

A film legkülönlegesebb része a hatodik epizód, melyben betekintést kapunk az alkotók munkájába, a film készítésének előzményeibe, a különleges technikákba. Fellebben a titok, hogyan voltak képesek annyira közeli felvételeket készíteni a látottakról, hogy a néző valóban úgy érezheti, a madár szárnyán ülve, a madár szemszögéből figyelhet mindent. A lenyűgöző film bebizonyítja, hogy madarak és emberek rendkívüli kapcsolat kialakítására képesek.

A kivételes utazás főszereplői azonban minden esetben a vadon élő madarak. Magam nem vagyok a természetfilmek szerelmese, de sokszor ámulva néztem az elképesztő jeleneteket, s többször újra is néztem. A film megtekintését ajánlom mindenkinek, aki szereti a szépet, a csodát!

Katalógusunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük