Éltető forrásunk, a természet – Öko-tábor 2019.

Írta: Nász János

 2019. augusztus 12-17., Komárom-Koppánymonostor, Fenyves tábor

Immár hetedik alkalommal, bár a megszokottnál szűkebb költségvetéssel rendeztük meg a 2019-es, évi öko-olvasótáborunkat Komárom-Koppánymonostoron, a Nemzeti Kulturális Alap támogatása és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosai, szakemberei jóvoltából.

Táborunk központi témája és célja a középiskolás korosztály környezettudatosságának erősítése, a közösségfejlesztés, a könyvtárhasználatra- információfeldolgozásra nevelés, a tudatos továbbtanulás könyvtári eszközökkel való segítése volt. Másrészt a természeti értékeink megismerése és a természet és társadalom viszonyrendszerének vázlatos bemutatása mellett, a korunkban az előttünk álló másik nagy kihívás, a digitális kompetencia erősítése, valamint a hazaszeretetre, nemzeti öntudatra való érzékenyítés, figyelemfelkeltés és tudásbővítés volt a tematikánk meghatározó szempontjai.

A táborunk célzott közönsége, egyrészt a mag, már rutinos résztvevői voltak a rendezvényünknek, másrészt az újoncok, a fáklyavivők, akiknek a jövőt tekintve a táboraink szellemiségének átörökítését szántuk.

Nyári otthonunkba, augusztus 12-én hihetetlen kánikulába érkeztünk meg, csaknem negyven fokos melegben. A csoportalakítás után közvetlen környezetünk bejárásával a javarészt városi iskolásaink pörgését lecsendesítette, a fenyves, a csend, az a csodálatos környezet, amely egy hétre befogadott bennünk. Így már adott volt az első napi megbeszélnivalónk az, hogy mellőzve a rohanó életmódunkat, mit veszünk észre a környezetünkben, az élővilág, az ökoszisztéma megannyi faját és csodáját, amiket hajlamosak vagyunk nem meg meglátni, a színeket, a hangokat, az élet illatait, amelyek nem jutnak el hozzánk különböző okokból. Sokat beszéltünk már a harmóniáról ember és környezte viszonyáról, de igazán azt csak megtapasztalni lehet teljességében. Egy csöndkúra és szemlélődés nagyon jó példa erre.

Szokásos esti megosztókörünkben, a magunk készítette tábortűznél tisztáztuk az oly sokszor használt fenntarthatóság, környezettudatosság, ökoszisztéma fogalmakat, és azt is, hogy akár a könyvtárainkban, akár digitális eszközökkel hogyan tudunk bővebb ismereteket szerezni ezekről.

Nyitó tűzrakásunk a csillagos estében apropóját adta annak, hogy a fizikai létezésünket meghatározó négy természeti elem közül a tűz szerepét tegyük fókuszba – megannyi példával tarkítva, zeneszámokkal, irodalmi, történelmi, művészeti hivatkozásokkal.

Második napunk mentorálását Hatvani István, a könyvtár PR munkatársa, szaktájékoztató látta el. Az Öko-internet című prezentációjában számos környezetinformációs oldalt mutatott be. Másrészt praktikus megosztások lehetőségeit vázolta fel a digitális hálóval kapcsolatosan az érettségi előtt álló és továbbtanulni szándékozó fiataloknak. Így az ajánlott olvasmányok hozzáféréseit, különböző szakirodalmakat, digitális portálokat, e-könyv adatbázisokat, szótár-netet, elektronikus tudományos tartalmakat és azt, hogy mindezek nagy része hogyan érhető el biztonságosan a könyvtárunk honlapján keresztül. Így aztán egy kis honlap ismertetésben is részesültünk.

Délután a nagy sikerrel és érdeklődésre tekintettel folytattuk könyvtárunk információs rendszerének ismertetését István kalauzolásával. A keresőrendszerek közül a MATARKA, MERSZ, Hungarica adatbázis, NAVA, Könyvek ingyen, a Magyar Elektronikus Könyvtár, Google elérhetősége és szolgáltatásai kerültek szóba. Ezek után egyéni konzultációkra is sort kerítettünk.

Esti megosztókörünkben a levegő elem volt a témánk, átbeszélnivalónk. A szelet, mint levegő elemet sokan a kommunikációhoz, az ismeretszerzéshez kötik.

Harmadik napunk mentorálását, Nagy Ádám volt kollégánk, jelenleg a T-SZOL Zrt. kommunikációs menedzsere vállalta magára. Öko-tartalmak ismertetését és bemutatását az általa hozott és a világhálón elérhető filmekkel illusztrálta. A tudatos életmód, a zero-waste, az erőszakmentes kommunikáció játszotta a fő szerepeket a bemutatóiban. A filmes napunk csúcsát a Plastic Planet című film megtekintése, és a közös megbeszélése adta.

 

Esti megosztókörünkben a föld elem került szóba, majd napjaink környezetszennyezése. Főleg a műanyagok okozta problémákról beszéltünk. A műanyagok ugyan praktikusan segítenek mindennapi életünkben, de mint hulladékok visszafordíthatatlan károkat tudnak okozni a bolygó ökoszisztémájában, ha nem kezeljük megfelelően, és nem használjuk fel újra azokat megfelelő technológiákkal.

Csütörtöki napunkon kirándultunk a közeli Révkomáromba. Gyalog sétáltunk át az Erzsébet hídon. A kirándulás szakmai vezetője ifj. Gyüszi László, a könyvtárunk igazgató helyettese, helytörténész volt. Élő történelmi tárlatban lehetett részünk. Jókai emléktáblája, az Európa udvar és  még rengeteg olyan látnivaló, amelyek a magyar történelem kitörölhetetlen emlékei, értékei. Ebédünket is ott költöttük el. Közben beszéltünk elődeink hagyományairól, szokásainkról, amelyek magyarrá tesznek bennünket. A velünk élő nemzetiségekről és értékeink ápolásáról, a belőlük való lelki építkezésről. A hidakról, amelyek össze kell, hogy kössenek bennünket másokkal. Ennek következtében közép-európaiságunkról is szót kellett ejtenünk.

Esti megosztókörünkben a víz elem volt a központi téma. Hogyan jut el a víz az értől az óceánig, amely meghatározott szerepet képvisel életünkben. Létfenntartásunk miatt is elengedhetetlen, hogy vizeinket tisztán tartsuk, hiszen testünk mintegy kétharmada ebből áll.

Kitértünk a migráció okaira is, hiszen a legnagyobb mértékben az élelem és a tiszta víz hiánya késztet milliókat elhagyni szülőföldüket.

Pénteken volt az utolsó teljes napunk, amely rendkívül mozgalmasra sikeredett.

Délelőtt Nász János, a könyvtár osztályvezetője, az ökológiai arculatért felelős szaktájékoztató ismertette intézményünk, öko-könyvtárunk szolgáltatásait. A honlapunkon található adatbázisok alapján kitöltöttünk egy öko-totót a gyerekekkel, és megbeszéltük a helyes megoldásokat. Ezután, szintén az ő vezetésével egy önismereti sétára indultunk el. Az új generációk, az X, Y, Z és alfa generációk ismérvei kerültek terítékre könyvajánlókkal és netes elérhetőségekkel. Ebben Gyüszi László is segédkezett – igaz, másfajta megközelítéssel. Ő még a könyvtár helyismereti részlegének munkájáról is szólt. Ezek után megtekintettük egy filmet a felújítás előtti, régi központi könyvtárunk utolsó szolgáltatási napjáról. Ebben a könyvtár költözésének első napjai is láthatók voltak. Ebben a munkában több tábori diákunk is segédkezett. A filmet Nagy Ádám készítette. A fiatalok így közelről és testközelből is ízelítőt kaptak egy könyvtár mindennapi életéről.

A délutánt ismét Hatvani Istvánnal töltöttük. A Greenfile honlapját mutatta be minden olyan tudnivalóval, amelyeket ennek a korosztálynak a természet és ember viszonyáról tudnia kell.

Esti programjainkban sem kíméltük magunkat, hogy minél jobban és tartalmasabban kihasználjuk a közösen eltölthető perceket. A természetben űzhető sportokról Hatvani István és Gyüszi László ajánlásaival mozgattuk meg magunkat, hogy lecsendesedjünk a záró tábortüzünkhöz, ahol a megújuló energiák volt témáink.

Szombati táborzárás délelőttjét arra használtuk, hogy megbeszéljük élményeinket, és azt, hogy mit hoztunk és mit kaptunk. Nász János prezentációjával áttekintettük a 2010-2016 közötti táborokat. Környezetünket kitakarítottuk, és úgy hagytuk hátra, ahogyan átvettük. Hulladékainkat természetesen szelektíven gyűjtöttük.

Fotógaléria az eseményekről

A fotókat Nagy Ádám és Hatvani István készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük