Tudatos táplálkozásról gyermekeknek

Zantleitnerné Szebenyi Zsuzsanna és Nász János. A fotókat Sári Aliz Imola készítette a rendezvényen

Írta: Nagyné Sári Aliz Imola

2019. június 26-án, 14 órakor került megrendezésre öko-programunk, mely a szokást megtörve, most a gyermekekre koncentrált. Az előadó, Zantleitnerné Szebenyi Zsuzsanna, bár könyvtárosként dolgozik, de dietetikus szakképesítéssel is rendelkezik.

Kollégánk, Nász János megnyitó szavai után átadta a szót gyermekkönyvtáros kolléganőnknek, Zantleitnerné Szebenyi Zsuzsannának, aki a Tudatos táplálkozás című előadást prezentálta a fiatal hallgatóságnak.

A környezet védelméhez szorosan hozzákapcsolódik a táplálkozás is. Hiszen, ha károsodott a természet, nem tud egészséges terméseket hozni. Ha nincs egészséges zöldség vagy gyümölcs, nincs egészséges test sem, és a lelki állapot is romlik. Egy kis tudatossággal viszont nagyon sokat tehetünk egészségünkért és megfelelő énképünk kialakításáért. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek bevitele szervezetünkbe roppant jótékony hatással van ránk, hiszen több lesz az energiánk, pozitív irányúvá válik életszemléletünk, a nehézségeket könnyebben áthidaljuk.

Felnőttként a mi felelősségünk megtanítani, hogy a fiatalabb generációnak ne okozzon kihívást odafigyelni önmagára és megbecsülni önmagát. Ehhez pedig az kell, hogy a gyermekeknek igényük legyen a jó minőségű ételek kiválasztására, továbbá kritikával fogadják a média által reklámozott „nagyobb kiszerelés – olcsóbb ár” jellegű akciókat, mert sok esetben a mennyiség a minőség rovására megy.

A megfelelő ételek kiválasztása mellett egy másik dologra is rendkívül oda kell figyelnünk: ez pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék – leginkább víz – bevitele. A víz tulajdonságaival többek között Dr. Masaru Emoto japán orvos is foglalkozott. Azt feltételezte, hogy a víz kristályosodott formájában mutatja meg valódi természetét. Megfigyelte, hogy különböző szavakra, gondolatokra, imákra, zenékre más-más szerkezetűvé váltak a vízkristályok. Mindezek alapján azt a következtetést vonta le Emoto, hogy a víz képes az információt befogadni, tárolni és nem utolsó sorban gyógyítani is, ha pozitív energiákkal töltjük fel. Itt válik igazzá a mondás, miszerint a szavaknak súlya van. A vízkristályok pozitív jelentésű szavak után csodálatos alakot vettek fel, ellentétben a negatív töltésű szavak után, amikor is meghatározhatatlan, úgynevezett amorf alakúvá váltak. Az emberi test 65-70%-a víz, így jogosan vetődik fel a kérdés: vajon a szavak erejének milyen hatása van a test folyadékháztartására?

Sajnálatosan a gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy vizet igyanak, de törekedhetünk rá, hogy a különböző cukros italokat fokozatosan felváltva, tiszta víz ivására neveljük gyermekeinket. Hiszen a víz fogyasztásával a sejtjeink feltöltődnek, agyműködésünk javul, vércukorszintünk nem emelkedik és nem süllyed drasztikusan.

Mindent egybevetve, nehéz feladat megtanítani a fiatalabb generációnak a tudatos táplálkozást, de megéri a fáradozás mind nekünk, mind a Földnek. Együtt, tudatosan egy jobb világot teremthetünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük