Könyvtárzöldítés Siófokon is

Írta: Nász János

„Zöld környezet – Kék Balaton” Zöld szakmai nap címmel könyvtárzöldítő konferenciát tartottak 2019. február 19-én, Siófokon a Balatoni Regionális Történelmi Kutatóintézet Könyvtárában, melyre a József Attila Megyei és Városi Könyvtár képviseletében Nász János ökológiai tájékoztatót hívták meg. A meghívás részben könyvtárunk 2018-as IFLA Zöld Könyvtári Pályázatán elért helyezésének elismerése volt, másrészt a közel egy évtizede zajló zöld könyvtári szolgáltatások tapasztalatai is indokolták.

Laki Judit, a rendező könyvtár igazgatónője köszöntötte a konferencia résztvevőit és a hallgatóságot. G. Tóth László, az MTA Biológiai Intézetének ökológiai kutatóközpontjának igazgatója örömmel számolt be arról, hogy úgy tűnik, a Balaton meggyógyult; megtisztult a vize, de adoptálni kell a klímaváltozáshoz a további kutatásokat. Ami probléma, hogy számos, nem őshonos növény- és állatfaj jelent meg, és egyre erősebben mutathatók ki a területen gyógyszer- és hormonmaradványok, köszönhetően az intenzívebb turizmusnak. Erről beszélt Molnár Éva is, aki a Balatoni Limnológiai Intézet képviselője. Közel 134-féle hatóanyagot regisztráltak a tóból, amelyek ökológiai kockázatot jelentenek. Ezek mind emberi eredetűek, és még a tisztított szennyvízből sem tudták eltávolítani. Harmadikként Kenéz István ismertette a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tevékenységét, amelyben különleges hangsúlyt kapott a környezeti nevelés.

A zöld könyvtárak történetéről és a fenntarthatósággal kapcsolatban betöltött, egyre kívánatosabb gyakorlati szerepéről Dubniczky Zsolt tartott előadást, aki az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárából érkezett. Kitért a könyvtárak közösségfejlesztő szerepéből adódó tudatformáló lehetőségekre is. Szépvölgyi Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának intézményvezetője jelmondatukkal kezdte előadását: „Könyvtár a kertben – Kert a Könyvtárban”. Ezután zöld könyvtári tevékenységükről adott tájékoztatót. Pappné Beke Judit, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár igazgatónője több mint tízéves könyvtárzöldítési programjuk eredményeiből adott át hasznosítható tapasztalatokat.

Végül, de nem utolsó sorban Nász János a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár könyvtárzöldítő munkáját ismertette. Nemcsak hazai, hanem nemzetközi tekintetben is elismert módszereket kínált fel szabad felhasználásra a hazai könyvtáros társadalomnak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük