Zöld Ág-díjas a tatabányai megyei könyvtár ökológiai szakreferense

Írta: Kissné Anda Klára

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. május 31-én ünnepélyes keretek között Zöld Ág-díjat adományozott Nász Jánosnak, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár ökológiai szakreferensének.

Nász János 25 éve dolgozik a megyei könyvtár szaktájékoztatójaként. 2010-től, a dr. Voit Pál által kijelölt irányvonal kezdetétől részt vesz a könyvtár öko-arculatának kialakításában, ökológiai különgyűjteményének fejlesztésében. Személyes indíttatása – szakmai elhivatottságával párhuzamosan – mára a téma ismert és elismert szakreferensévé tette – nem csak könyvtári körökben.

A megyei könyvtár öko-könyvtárrá válása során mindvégig kiemelkedő szerepet vállalt, és vállal a környezettudatosítást és szemléletformálást támogató könyvtári programok szervezésében. A mintegy 80 előadást megélt Öko-esték szervezője és házigazdája. A gyerekek szemléletformálását aktívan segíti környezetnevelési versenyekkel, a Nyitott Kapuk programon való részvételével, és a környezetvédelmi világnap alkalmából rendezett városi rendezvényen való megjelenésével. Sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően több ökológiai nyári tábort szervezett. A kistelepülési KönyvtárMozi ökofilmes előadója és programvezetője.

Az ökológiai gondolkodás, fenntarthatóság témában honlap-tartalmat, hírlevelet szerkeszt, tárgyszavazott válogatott bibliográfiát épít. Szakreferensként konzultációkkal segíti a témában szakdolgozatra készülő hallgatókat.

Rendszeres publikációival, hazai és határon túli előadásaival kivívta a széles körű szakmai közönség figyelmét is. Ennek köszönhetően vállalkozhatott a József Attila Megyei és Városi Könyvtár arra, hogy az IFLA Green Library Award (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége – Zöld Könyvtár-díj) 2018. évi pályázati kiíráson magyarországi könyvtárként elinduljon, és a több mint húsz pályázó közül az első öt között kapjon helyet.

Nász János 2014-ben a több éve folyó kiemelkedő tevékenységéért Megyei Könyvtárért-díjban részesült. A Zöld Ág-díjjal a város elismerését is méltán vívta ki – mindannyiunk örömére. Gratulálunk kitüntetéséhez, és további munkájához jó egészséget, sok energiát kíván a megyei könyvtár kollektívája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük