Öko-hírek április

Szerkesztette: Nász János

Egyszerre felhasználóbarát és óvja a természetet: ilyen ma a környezettudatos autózás

A fenntarthatóságra törekvő hazai autópiacon Magyarország egyik kedvenc autója ezúttal olyan innovatív újításaival bérelt helyet, mint az 1.5 szívómotor, a továbbfejlesztett hibrid rendszer és az ECO üzemmód, amely kedvező fogyasztásával napjaink egyik fő kihívására, a környezetvédelemre is választ ad. Az új modell előre tart a zöld közlekedésben, ahogy a hibrid hajtással működő kocsik is. Tovább a teljes cikk megtekintéséhez.

Mik azok a Holdfák, és hol láthatsz ilyeneket?

Világűrt megjárt magokból nőtt fákat Budapesttől egy jó autóútnyira is láthatunk. Öt fafajta 500 magját is magával vitte az űrbe az 1971-es Apollo 14 misszió parancsnoka, Stuart Roosa, hogy kipróbálja, a Hold körül keringő magok később életre kelnek-e a Földön. Az ötletet Ed Cliff, az USA Erdészeti Szolgálatának akkori vezetője adta, akit Roosa a füstugró (ejtőernyős tűzoltó) munkáiból ismert. Tovább a teljes cikk megtekintéséhez.

Rekordmagasságú hőhullám sújtja az Északi- és a Déli-sarkot

Az Antarktiszon 40 °C-kal, az Arktiszon pedig 30 °C-kal magasabb a hőmérséklet a normális szintnél. Tovább a teljes cikk megtekintéséhez.

Áder János: Még nem késő megmenteni a földet

Még nem késő megmenteni a Földet, de a környezet érdekében az embereknek világszerte változtatniuk kell a mindennapi szokásaikon – fogalmazott a köztársasági elnök kedden Budapesten, a víz világnapja alkalmából tartott előadásában. Tovább a teljes cikk megtekintéséhez.

Történelmi nap a műanyagszennyezés elleni küzdelemben

Az ENSZ műanyagszennyezéssel kapcsolatos egyezménye keretében az aláíró nemzetek a műanyagszennyezés felszámolása és egy mindenkire érvényes megállapodás kidolgozása mellett kötelezték el magukat. Vége a műanyagszennyezésnek: Egy jogilag kötelező erejű nemzetközi eszköz felé című megállapodást 175 nemzet képviselője írta alá március 2-án, az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén, Nairobiban. – írja a Kék Bolygó Alapítvány közösségi oldalán. Tovább a teljes cikk megtekintéséhez.

Felhívás:
Vakrandizz egy könyvvel!
Április hónapban folytatódik a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban a nagy sikerű „Vakrandizz egy könyvvel!” akciónk. Érvényes olvasói tagsággal rendelkező látogatóink a kölcsönző pultnál becsomagolt könyvekkel találkozhatnak, melyek közül találomra választhatnak és kölcsönözhetnek maguknak. Hogy milyen témájú könyv került az olvasóhoz, az csak a kölcsönzés után derül ki, amikor otthon kicsomagolásra kerül. Annyit azonban elárulhatunk, hogy mivel az akció ideje alatt, áprilisban van a Föld napja, készülünk a húsvéti ünnepekre, ekkor nyílnak a tavaszi virágok, megkezdődnek a kerti munkák, és nagyot dobbannak a szerelmes szívek, ilyesmi tartalmúak lehetnek a kölcsönözhető zsákbamacska könyvek.
Az akcióról bővebben nyitvatartási időben a kölcsönzőpultnál tájékozódhatnak olvasóink a könyvtárosoktól.

Programajánló
2022. április 19-én, kedden 17 órakor 100. ökoestünk (2012-2022.)
Belső sziget: irodalom és természet közös párbeszéde – irodalmi öko-est 
Fehér Enikő a Zöld Sziget Kör és Radisz Afrodité közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük