Öko-hírek február

Szerkesztette: Nász János

Eljön-e az önzetlenség kora? – Ürge-Vorsatz Diana klímakutató

Az a helyzet, hogy egy jobb élet minden feltétele rendelkezésünkre áll. Lehetne kényelmesebb, nulla energiaigényű otthonunk, elég zöldterületünk, és elég időnk fontos dolgokra. Élhetnénk egészségesebben és gazdagabban, ehelyett ragaszkodunk a pénzfaló autóhoz, alig használt holmikhoz, és a természetet is sokan a kerítésükön kívül szeretik igazán. Tovább a teljes cikkhez.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok I. rész

Háztartásokban is megtalálhatók, és akár a helyi abc-ben is megvásárolhatók azok az anyagok, melyekről talán nem is gondolnánk, hogy növényvédelmi célra alkalmasak. Napjainkban számos hatóanyagot vonnak ki a forgalomból, és egyre többen állnak át ökológiai gazdálkodásra. A következő összefoglaló azoknak is hasznos lehet, akik csak a kiskertjükben szeretnének fellépni a károsítókkal szemben kémiai kezelés nélkül, de remélhetőleg a biogazdálkodás iránt érdeklődők figyelmét is sikerült felkelteni. Tovább a teljes cikkhez.

Megvan az emlősök idei nyertese. Legkisebbekből lesznek az elsők. 

A törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. Tovább a teljes cikkhez.

Megszülettek az okostextíliák, jöhetnek az érintőképernyős függönyök és ruhák

Cambridge Egyetem tudóscsoportja egy 46 hüvelykes képátlóval rendelkező, LED-ekkel, érzékelőkkel és energiatárolóval megpakolt textilkijelzőt hozott létre, ami a meglévő ipari gyártási folyamatok segítségével is elkészíthető. Tovább a teljes cikkhez.

Japán megépíti első nukleáris fúziós kísérleti reaktorát

Egy Japán vállalat azt tervezi, megépíti az ország első kísérleti erőművét, amely magfúzióval termel energiát. A technológia érdemes a figyelemre, mint a szén-dioxid kibocsátás nélküli energiatermelés új módja. Tovább a teljes cikkhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük