Öko-hírek január

Szerkesztette: Nász János

 

A zöld küllőt választották az év madarának

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el “Év madara” programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a lakossági internetes szavazást a zöld küllő nyerte. Tovább a teljes cikkre.

Magyarország egyik legszebb gyíkja az év hüllője 2022-ben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, folytatva a 2012-ben indult Év hüllője/Év kétéltűje programot, 2022-re Magyarország egyik legkevésbé közismert gyíkját, az alföldi pusztákhoz kötődő homoki gyíkot választotta az év hüllőjének, áll a szervezet közleményében. Tovább a teljes cikkre.

Eredményes volt a hazai túzokvédelem

A túzok (Otis tarda), amely a világ legnagyobb tömegű röpképes madárfaja, éppen 50 évvel ezelőtt, 1971-ben kapta meg a legmagasabb szintű védelmet. A közlemény szerint a túzok védelme komplex és sokrétű feladat, hiszen a faj fennmaradása számos tényezőtől függ. Mivel mezőgazdasági környezetben, talajon fészkelő madárról van szó, csak olyan változatos agrártájban találja meg életfeltételeit, ahol a hagyományos, környezetkímélő és emberléptékű gazdálkodási formák vannak jelen. Tovább a teljes cikkre.

Önfenntartó vízi várossal készülnek Amszterdamban a tengerszint emelkedésére

A klímaváltozás és a városi életmód egyre károsabb hatásai sok helyen alternatív gondolkodást indítottak be arról, hogyan kellene kinéznie a jövő lakónegyedeinek és településeinek. Amszterdam annyival előrébb jár a többséghez képest, hogy ott már létrehoztak egy olyan kicsi városnegyedet, ami teljesen egészében a vízen van, önfenntartó, és a lakói óriási figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrásokra, illetve arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Ezt a városrészt úgy hívják, hogy Schoonschip, és a legmenőbb környék egész Amszterdamban. Tovább a teljes cikkre.

Te fenntartható csomagolóanyagokat használsz?

Magyarországon a pandémia kezdete óta másfélszeresére nőtt a csomagolt frissáru iránti kereslet. A zöldségek 70 százaléka, a gyümölcsök 60 százaléka előre csomagolt formában kerül értékesítésre. Tovább a teljes cikkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük