Öko-hírek augusztus-szeptember

Szerkesztette: Nász János

2021 MADARA, FÁJA, ROVARA, HALA, VADVIRÁGA

Minden évben szakmai zsűri és internetes szavazáson választják meg az év növényeit, virágait, állatait. Ezzel is fokozott figyelmet keltenek a hazai veszélyeztetett természeti kincseinkre. Tovább a teljes cikkre.

A hortobágyi puszta bekerülhet a világ csendes helyei közé

Egyre kevésbé vagyunk képesek hallgatni a természetet zajszennyezettség nélkül – mondta a CNN-nek Matt Mikkelsen, aki a Quiet Parks International nonprofit szervezet tagjaként szeretné összegyűjteni a világ utolsó csendes helyeit. A listára nem egyszerű felkerülni, a kritériumrendszer meglehetősen szigorú. Ilyen például az a feltétel is, hogy az adott területen 15 percenként maximum egy hang lehet hallható emberi forrásból. Tovább a teljes cikkre.

120 éve nem volt ilyen meleg júniusban

Budapest, 2021. június 22.
Egy kisfiú játszik a szökõkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt.
MTI/Bruzák Noémi

Az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak – közölte az OMSZ a Facebook-oldalán. Tovább a teljes cikkre.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára. Tovább a teljes cikkre.

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Fotó: Unsplash/Johann Siemens

Huszonhét fát neveztek az Ökotárs Alapítvány Év Fája 2021 versenybe, a döntőbe 11 fa került be a szakmai zsűri véleménye alapján. Ezek között megtaláljuk a gödöllői görbe fát, a martfűi mesefát, a kétsopronyi százéves eperfát, vagy a zilizi ezeréves tölgyet. Azt, hogy ezek közül melyik kapja majd a megtisztelő címet, a közönség választja ki online szavazással október 1-ig. Az utolsó néhány napban, hogy még izgalmasabb legyen a verseny,  a szavazás állása rejtett lesz. Tovább a teljes cikkre.

Minden régiót elér az egyre gyorsabb klímaváltozás

Water Rescue crew on site searching for survivors after dangerous Flooding Aerial drone views high above Flooding caused by Climate Change leaving entire neighborhood underwater and houses completely under water , boat with water rescue searching for people stuck in their flooded homes

Az ENSZ kormányközi klímaváltozással foglalkozó tanácsadó testülete (IPCC) kiadta a hatodik értékelő jelentését az éghajlatváltozásról, melyet az mta.hu tett közzé. Ilyen átfogó tanulmányt legutóbb nyolc éve jelentettek meg. A jelentés megállapításaiban (sajnos) semmi meglepő nincs, az általa lefestett jövő pedig egyre aggasztóbb: a tudósok minden régióban, a teljes éghajlati rendszerben regisztrálják a változást, és e változások sokasága évezredek óta példátlan. Már eddig is történtek olyan átalakulások, amelyek évszázadokon vagy évezredeken keresztül visszafordíthatatlanok maradnak. Tovább a teljes cikkre.

Magyarország búcsút mondhat a vizeinek?

Itthon a globális felmelegedés miatt komoly problémává válhat a vízhiány.

A magyar lakásokban jószerivel mindenki csak egy csapnyitásra van egy pohár víztől. A vízkészleteinkkel látszólag minden rendben van. Ezt a képzetet csak tovább erősíti, hogy az egy főre jutó teljes megújuló vízkészletünk még Európában is magasnak számít. Ez a mutató 11 ezer m³/fő/év-et tesz ki. Ám hiába szerepelünk jól a statisztikákban. A Homokhátság, amely az ország tizedét teszi ki már tavaly félsivatagnak lett minősítve. A súlyos aszályok minden bizonnyal egyre gyakoribbak lesznek, főleg az Alföldön. Tovább a teljes cikkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük