Agócs Csilla könyvbemutatójáról

Írta: Nász János. Fotó: Lutring István Róbert.

Van kiút a klímaváltozásból?

Agócs Csilla volt a vendégünk 2020. február 24-én -szökőnapon- aktuális öko-estünkön. A szerző, lelkes kutató nemrég megjelent könyvének bemutatóját ajánlottuk fel, mégpedig azért, mert nagyon is aktuális a klímaváltozásról beszélni, hiszen szinte minden nap szóba kerül az életünkben, s annak minden részterületét érinti, mindenünkben hatással van ránk. Csilla végzettségét tekintve erdőmérnök, és családi háttere, vonatkozásai is a természetszeretet is arra ösztönözték, hogy életfeladatul azt válassza, hogy megértsük, mi történik körülöttünk valójában, milyen folyamatok alakítják az éghajlatot.

Az édesapja által tanított örvényelméletet használva, azt az összefüggésrendszert vizsgálta, mi történik akkor, ha az éghajlatot befolyásoló szabályozórendszer felborul. A növényzet és erdők megléte alapvető a bolygó, a légkör, a vízháztartás minőségi fenntartásához. Egy fa képes 400 liter vizet elpárologtatni, akár egy nap alatt is. A csapadék 40%-át a helyben elpárologtatott víz adja. Vízalapú bolygón élünk, de egyre kevesebb az ivóvíz, és úgy tűnik, az emberiség egyre jobban elhatárolódott a természettől. Minden ember minden cselekedetével hatással van a környezetére: otthon, a munkahelyen, a közlekedésben, táplálkozásban, szórakozásban. A természetben való viselkedésben környezettudatosabban kellene élnünk. A természetet károsító dolgokat, a pénz és profit által generált fogyasztói életmódból fakadó nem kívánt változásokat csökkenteni szükséges azért, hogy újra egyensúlyba, harmóniába kerüljünk természetes világunkkal.

A szerző 13 éve kezdett el ezzel a témával foglalkozni, maga is természetközeli életmódot folytat. Könyvének megírásában az egyszerűségre és közérthetőségre törekedett. Van megoldás, ha szeretnénk az éghajlat egyensúlyának helyreállításáért tenni, de nincs már nagyon idő ezen gondolkodni, és másokra várni. A könyvben foglaltak értékét a bőséges irodalomjegyzék is alátámasztja. Iskolás korosztályoknak, pedagógusoknak, felnőtteknek, a természet barátainak jó szívvel ajánlható, hogy ezzel ébresszenek másokat is.

(Agócs Csilla: Van megoldás. Az éghajlatváltozásról mindenkinek. Ekvilibrum kiadó, 2018.)

Fotók a rendezvényről: link

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük